Delen van jouw kennis, passie, vaardigheid,….

Een cirkelbeweging van vaardigheden doorgeven en aanleren, aan jouw kinderen én aan die van andere thuisonderwijzende ouders.

It takes a village to raise a child. Want zelf hebben we als ouder* elk onze eigen skills en vaardigheden, maar we kunnen niet alles zelf.

Als er staat ‘ouder’ lees dan gerustalle grootouders, tantes en nonkels, buren, familie, vrienden,….

Waar ben jij goed in? Wat doe je graag? Deel het dan met kinderen die hierover meer willen weten!
Heb je een (keuken)tafel en enkele stoelen?
Dan kun je meteen aan de slag!

Hoe werkt het systeem?

Jij bepaalt alle voorwaarden: het aantal kinderen, de minimum en/of maximumleeftijd, datum, prijs, duur, of het een enkele sessie is of een langlopend traject, eventueel: welke benodigdheden er moeten aangekocht worden en/of welke jij zelf voorziet,….

Om je op weg te helpen, hierbij enkele bepalende vragen:

  • aantal kinderen: hoeveel stoelen heb ik? hoeveel plaats heeft elk kind nodig? kan de activiteit ook buiten doorgaan (volledig of gedeeltelijk),…
  • leeftijd: grofweg zijn er 3 leeftijdscategorieën: kleuter, lager en middelbaar, tegelijk is ieder kind uniek en is leeftijd ook niet meer dan een getal. Voel zelf met welke leeftijdscategorie je aan de slag wilt gaan, en wees ook flexibel genoeg om in overleg te gaan met ouders als er een inschrijving is die ‘buiten’ jouw leeftijdsgrens valt
  • prijs: hou rekening met materiaal dat je eventueel moet aankopen, denk ook na of jij alle materiaal moet voorzien, je kunt ook een aankooplijstje meegeven. Voorzie ook dat er een administratieve kost is (zie verder)
  • datum: aangezien dit voornamelijk gericht is op kinderen die thuisleren, vragen we om de workshops te organiseren tijdens de gangbare schooluren

Denk vooral niet dat je een geschoold leerkracht moet zijn om een workshop te geven. Het is juist de bedoeling dat je in je rol als ouder blijft, en op die manier uitleg geeft. Zo leren kinderen het meest. Het kan helpen om een soort stappenplan in je hoofd of op papier te hebben, maar wees flexibel hierin. Observeer de aanwezige kinderen, pols waar hun interesses liggen, check regelmatig of ze mee zijn of juist sneller willen gaan, ….

Een andere vaak voorkomende misvatting is dat ouders denken dat ze een ‘vak’ moeten geven aan de kinderen. Niets is minder waar. De klemtoon ligt op vaardigheden. Enkele mogelijkheden zijn: veilig omgaan met dieren, filmpjes maken voor youtube, hoe ga je veilig op het internet, in een stad navigeren, gezelschapspelletjes spelen, een museum bezoeken, met de trein reizen,…. Kijk naar je eigen kinderen en vraag jezelf af welke vaardigheid je zou willen dat ze kunnen.

Inschrijvingen verlopen via de website. Hiervoor betaal je 2 € administratie kosten per kind per workshop. Voor langlopende trajecten kun je ervoor kiezen om per sessie te laten inschrijven (= systeem beurtenkaart) of voor een betaling voor de volledige reeks.