Helpt het?

’t Is misschien een rare vraag, maar helpt dat? Ik bedoel….dat wat je doet, die behandelingen, helpt dat eigenlijk?

Deze vraag kreeg ik deze morgen nogal stuntelig voorgeschoteld.

Want eigenlijk vroeg de man aan mij: is het gebakken lucht wat je verkoopt? Ben je een charlatan, een oplichter die brave mensen het geld uit hun zakken klopt?

Ik heb even geglimlacht en gezegd dat mijn klanten het beste bewijs zijn dat het helpt. Want moesten ze er geen baat bij hebben, dan kwamen ze niet terug. Zij die piekerden en kringetjes draaiden met hun gedachten. Zij die angsten hadden en niet meer konden slapen. Zij die met een burn-out te maken hadden omdat ze maar bleven op hun tanden bijten, zij die moe waren van alle eisen en verwachtingen die ze overal voelden, ook van zichzelf. Zie die niet meer voelden waar hun grenzen lagen, of zelfs maar dát ze een grens hadden, zij die verdriet en diepe pijn meesleurden, en toch weer elke dag gezorgd hadden dat de kinderen op tijd in school waren en dat er warm eten op tafel stond.

Ja, meneer, het helpt dus echt wel als er iemand tijd neemt voor jou. Als iemand met aandacht en liefdevolle stilte jouw verhaal aanhoort, ook al gebruik je niet veel woorden. Als er soms na jarenlange vanzelfsprekendheid eindelijk iemand jou echt ziet. Als iemand jouw lichaam de kans geeft om tot echte ontspanning en diepe rust te komen. Als je leert om vanuit je hoofd te komen en weer je volledige lijf te voelen en te bewonen. Ja, het helpt echt wel.

En ach, ik snapte de vraag wel, het is soms wat nieuw en onwennig allemaal. Want energetisch…dat is zo’n nieuwe, misschien moeilijke term. Wat is het eigenlijk? Kijk, we hebben allemaal wel eens gehad dat we bezig zijn met iets en plots opkijken en dan merken dat er iemand kijkt naar ons. Recht in ons gezicht. De reden waarom je opkijkt, is omdat je dit gevoeld hebt. Je hebt energetisch iets waargenomen.

In feite wisselen we constant energie uit met elkaar en met onze omgeving, alleen beseffen we het bijna nooit. En toch, een boswandeling doet ons deugd. Bloemen maken ons vrolijk. Boodschappen doen in een drukke winkel maakt ons vermoeid. Sommige mensen geven ons een uitgeput gevoel, bij anderen is het altijd supergezellig. Allemaal energie-uitwisselingen.

Dus de stuntelige vraag van deze morgen? Tsja, ik ben de man eigenlijk dankbaar voor zijn eerlijkheid. Ik had meteen een aanleiding om deze blog te schrijven ;-).

Eén antwoord op “Helpt het?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *