Winter!

Winterseizoen, aah, zalig die winterwandelingen, warm ingeduffeld en stevig doorstappend. De vrieskou die je wangen doet tintelen en je neus doet lopen. En je keel doet pijn, je ogen tranen, en je snottert al de godganse dag de ene na de andere zakdoek vol. Gelukkig is je man gespaard gebleven, en kan hij je straks wat soigneren.

Nu je erover nadenkt, het lijkt wel vaker alsof die virussen het alleen op jou gemunt hebben. Als er maar een zuchtje koude wind passeert, heb jij het zitten. Terwijl hij in zijn T-shirt op zijn gemak de auto wast, en nergens last van heeft. Hoe komt dat toch….?

Enkele jaren geleden was het bovenstaande een terugkerend patroon bij ons thuis. Nu ben ik nog altijd wel een koukleum, maar dat ziek zijn? Dat is serieus verminderd.

Wat is er dan gebeurd? Ben ik een soort superwoman geworden die nooit meer ziek kan worden? Heb ik een wonderpil gevonden? Of een geheim kruid uit het regenwoud bemachtigd?

Nee, natuurlijk niet.

Ik heb geleerd dat body en mind samen hangen. Dat er een samenhang is tussen wie ik ben, wat ik doe, en mijn omgeving. Een zeer hechte samenhang, vergelijkbaar met een zeepbel in het badschuim, langs alle kanten verbonden met andere zeepbelletjes. Waarbij alles invloed heeft op alles.

En dus als ik zelf niet ‘juist’ zit, in het verkeerde badschuim zeg maar, ben ik veel vatbaarder voor kwaaltjes en ziektes. Het werk dat ik nu doe is voor mij veel ‘juister’ dan mijn vorige jobs. Ik omring me met andere mensen dan vroeger (vrienden, collega’s,…,) allemaal veel ‘juister’ voor mij. Maar ook kleinere dingen zoals de boeken en tijdschriften die ik lees, de keuze om al dan niet TV te kijken, en meer nog: welke programma’s ik bekijk, de feed op mijn social media accounts,.. allemaal gekozen om mij te voeden, te inspireren, een goed gevoel te geven.
Ook mijn eigen mindset is belangrijk: mijn innerlijke criticus wordt veel vaker dan vroeger het zwijgen opgelegd en ik ben veel milder geworden voor mezelf.

Kortom: ik leef meer mijn eigen leven.

Wees dus alert voor de signalen die je lichaam jou stuurt, en durf te kijken naar het badschuim dat niet helemaal oké is voor jou. Want als je luistert naar de fluisteringen van je lichaam, hoeft het niet te schreeuwen.

Zelf heb ik een behoorlijk lange weg afgelegd, en ooit heeft mijn lichaam ook tegen me moeten schreeuwen. Op mijn weg heb ik verschillende tools geprobeerd en uitgetest. Zodat ik nu als een vrolijk eendje kan rondkijken in mijn badschuim en weten wat werkt voor mij, en wat niet.

Ben je ook zoekend naar meer passend badschuim? Heb je vragen over één of meerdere aspecten van je leven? Wil je verandering hierin, maar weet je nog niet hoe? Of komt het allemaal wat té veel en té snel op je af? Ik kan je hierin begeleiden, en samen met jou de stappen zetten die je nodig hebt om je beter in je vel te voelen.

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *