Welke richting ga jij op?

Deze quote kwam ik laatst tegen, en ik vond het zo treffend, dat ik er wat dieper op wil ingaan.

Ook ik heb me jaren suf gepiekerd en in kringetjes gedraaid met mijn gedachten. Had ik maar beter dit gezegd, had ik maar niet op die manier gereageerd, waarom kon die ander niet dit of dat gedaan hebben, was ik maar anders,….

Ik maakte mezelf helemaal zot. Ik was enkel maar het verleden aan het herbeleven, met de focus op wat er verkeerd gelopen was. Ik haalde mezelf naar beneden, was nooit de juiste persoon met de juiste woorden met de juiste daden op de juiste plaats.

Toen ik dat begon in te zien, verminderde die constante stroom van negatieve gedachten in mijn hoofd. Ik had nu wel meer rust en vrede, maar ik analyseerde nog steeds, ik wilde nog steeds begrijpen waarom ik was wie ik was en deed wat ik deed. Inzicht hebben in een situatie, in een karaktertrek hielp me. Dacht ik.

Ik zeg niet dat ik volledig verkeerd redeneerde, maar de focus bleef wel op het verleden liggen. En ja, veel (om niet te zeggen héééél veel) wat in onze kindertijd gebeurt, drukt zijn stempel op ons en vormt ons.

Onze Westerse psychologie is gebaseerd op het achterom kijken en het analyseren. Ook veel therapieën (alternatief of niet) zijn gericht op het herstellen van wat er fout liep in het verleden (en dat verleden kan tot in de baarmoeder teruggaan, en nog eerder).

Maar het blijft achterom kijken, en het zorgt er ook vaak voor dat we in een soort slachtofferrol blijven hangen.

Recent vertelde een leraar me over het beeld van de toekomstige generaties, over hoe wij nu onze verantwoordelijkheid kunnen opnemen om onze rugzak leeg te maken, zodat de toekomstige generaties dit niet meer moeten doen. Ja, het kan zijn dat je moeilijke jeugd hebt gehad, ja, je hebt reeds veel meegemaakt op je levenspad, maar leg de focus op de toekomst, laat wat je doet en zegt geïnspireerd worden door de toekomst. Je laat je als het ware vooruit trekken naar de toekomst.

Want, los van het feit of je nu fysiek kinderen op de wereld gebracht hebt of niet, we zijn allemaal voorouders voor de toekomstige generaties. En voor het welzijn van hen, kunnen we maar beter de best mogelijke versie van onszelf worden.

Ik wens je een schitterende toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *