Is introvert zijn aangeboren?

Doorheen de geschiedenis zijn er zijn veel voorbeelden van introverte en extraverte persoonlijkheden. Mozes was een stotteraar, die zelfs niet zijn eigen schapen hoedde. Hij weigerde in eerste instantie om Gods bevel op te volgen de Joden uit Egypte weg te leiden. Het was pas toen zijn welsprekende broer Aaron erbij gehaald werd, dat hij toestemde.
En wat te denken van het klassieke duo van een strijdende vorst die zich liet bijstaan door zijn priesterlijke raadsheer?
Of Stephen Wozniak, die samen met Steve Jobs Apple Computer oprichtte? Wozniak wordt vaak als de nerd-ziel omschreven terwijl de rol van Steve Jobs algemeen gekend is.

Het is dus geen nieuw fenomeen. Is introversie of extraversie dan aangeboren? Zit het in je genen?

Onderzoek van J. Kagan, een ontwikkelingspsycholoog, stelt van wel. Hij volgde baby’s vanaf 4 maanden tot hun puberteit en kon redelijk nauwkeurig voorspellen wie introvert en wie extravert zou zijn.
Alles heeft te maken met de amygdala, een klein orgaan in het limbisch systeem van de hersenen. Het limbisch systeem is het oudste deel van onze hersenen, we hebben het gemeenschappelijk met zoogdieren en reptielen. Het wordt soms het emotionele brein genoemd en ondersteunt veel basisinstincten zoals honger, voortplantingsdrift en angst.
Je kunt de amygdala vergelijken met een emotioneel schakelbord. Het ontvangt informatie van de zintuigen en geeft aan de hersenen en het zenuwstelsel door hoe er moet gereageerd worden: vechten of vluchten.

In het onderzoek van Kagan werden baby’s geconfronteerd met ‘nieuwe ervaringen’, zoals geluidsopnames, kleurrijke mobiles, ze roken de geur van alcohol op wattenstaafjes. Het bleek dat hoe beweeglijker gereageerd werd op de nieuwe prikkels (huilen, wild zwaaien met armen en benen), hoe meer kans de baby zou uitgroeien tot een introvert persoon. Dat lijkt contra-intuïtief, waarom zou een actieve baby uitgroeien tot een introverte tiener en volwassene, terwijl de rustige baby een populaire extravert kan worden? De amygdala is het antwoord. Hoe meer de amygdala geprikkeld wordt, hoe sterker de baby reageert en hoe meer kans de kinderen later behoedzaam zijn bij nieuwe mensen en nieuwe situaties. Rustige baby’s bleven rustig omdat hun zenuwstelsel niet zo geprikkeld werd, niet omdat ze introverten in spé zijn.

Is de conclusie dan dat eens introvert altijd introvert? Je temperament is inderdaad grotendeels aangeboren, maar ik hou van de elastiekjes-theorie. Die theorie zegt dat we elastiekjes in rust zijn. We zijn elastisch en kunnen onszelf oprekken, maar niet oneindig. Zo zal je vrije wil je helpen om als introvert een cursus ‘openbaar spreken’ te volgen zodat je leert je vlotter uit de slag te trekken bij een presentatie op het werk. Maar je genen, je hersenen en je zenuwstelsel blijven behouden. Sergio Herman zal nooit Sergio Quisquater worden, hoe hard hij ook aan zijn sociale vaardigheden oefent. En Sergio Quisquater zal nooit Sergio Herman worden, hoe lang hij ook in zijn eentje aan het fornuis gaat staan.

Het lijkt erop dat extraversie niet alleen een ideaalbeeld is, maar ook genetisch vastligt. Zijn introverte personen dan gedoemd tot uitsterven? Het blijkt dat ook veel (om niet te zeggen alle) diersoorten snelle en trage persoonlijkheden kennen.  Zogenaamde ‘verlegen’ dieren gaan minder vaak en minder ver op onderzoek uit, waardoor ze energie besparen. Ze blijven vaker in de betrekkelijke veiligheid van de zijlijn. De ‘moedige’ dieren zijn nieuwsgieriger, worden hierdoor gemakkelijk slachtoffer van roofdieren, maar overleven ook vaker als het voedsel schaars is en ze meer risico’s moeten nemen om te overleven.

Dit wordt de compromis-evolutietheorie genoemd en werd vastgesteld bij verschillende soorten dieren, van baarzen over guppy’s tot koolmezen en antilopes.

Er is dus een biologische en evolutionaire verklaring voor de twee temperamenten. Het verhoogt de kansen op overleving als soort. In tijden van schaarste overleven de durvers en de zoekers, in tijden van overvloed verspillen de bedachtzamen geen energie aan uiterlijk vertoon, en nemen ze geen nodeloos risico.

Bovendien zorgt het ook voor een sociaal evenwicht. Als we allemaal strijdende vorsten waren, zou onze soort niet lang overleven. Maar ook niet als we allemaal denkers waren die liever alleen en rustig in onze toren filosofeerden. Om nog maar te zwijgen hoe eenzijdig het leven zou zijn met maar één soort.

Dit is een blog van Ann Nollet – Innerpower
Ik ondersteun mensen die last hebben van stress, angsten en andere blokkades om opnieuw meer rust te ervaren in hun leven.

Ken je mensen voor wie dit artikel interessant kan zijn? Stuur het dan zeker door (waarvoor mijn dank!)

Mijn activiteiten in een notedop:

Energetische behandeling: Access Bars of Reiki, kan al dan niet gekoppeld worden aan een coachinggesprek. Op afspraak.

Latifa meditatie: begeleide meditatie om tot rust te komen en stil te staan bij je eigen drijfveren. Elke 2e donderdag van de maand, eerstvolgende datum: 9 mei

Vrouwencirkel: verbindend samenzijn voor vrouwen, elke 3e dinsdag van de maand, eerstvolgende datum: 21 mei

Vuurritueel – loslaten: ritueel om met een concreet gebaar afscheid te nemen van iets en/of iemand. Elke 4e donderdag van de maand, eerstvolgende datum: 23 mei

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *